Πηγαίνουν στο σχολείο, φοιτούν στο πανεπιστήμιο, εργάζονται, κάνουν οικογένεια… Ο λόγος για τα παιδιά με αυτιστικά σύνδρομα. Εκτιμάται ότι το 1 στα 3 αυτιστικά παιδιά, μεγαλώνοντας, ζει και εργάζεται χωρίς πρόβλημα. Ορισμένα εντυπωσιάζουν με την ευφυΐα τους, ενώ αρκετοί ενήλικοι με αυτισμό δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, επειδή τα συμπτώματά τους είναι πολύ ήπια. Ωστόσο, αρκετά παιδιά παρουσιάζουν βαριές μορφές της νόσου και έχουν ανάγκη μακροχρόνιας βοήθειας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη μια αποτελεσματική θεραπεία ή μια ιατρική εξέταση για τη διάγνωση του αυτισμού. Γι’ αυτό και διεθνώς οι ερευνητές αναζητούν μέχρι και σήμερα μεθόδους θεραπείας. Ελπιδοφόρες εξελίξεις
Έγκαιρη διάγνωση από τους 6 μήνες Σήμερα ο αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί μόνο μέσω της παρατήρησης της συμπεριφοράς του παιδιού. Γι’ αυτό και η Autism Observation Scale for Infants (A.O.S.I.), που δημιουργήθηκε από καναδούς ερευνητές και επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση από τους 6 μήνες, θεωρείται μια ελπιδοφόρος εξέλιξη. Είναι μια κλίμακα 10 σημείων, βάσει της οποίας αξιολογείται η συμπεριφορά του βρέφους (π.χ. αν αντιδρά στο άκουσμα του ονόματός του, αν κοιτάει το γονιό), προκειμένου να εντοπιστούν τα μωρά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτισμό.
Ύποπτα γονίδια
Ο εντοπισμός των γονιδίων του αυτισμού, αλλά και των πρωτεϊνών που αυτά παράγουν, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο πεδίο έρευνας για τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου. Πρόσφατα, μάλιστα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια συνέδεσαν μία παραλλαγή του γονιδίου CACNA1G με την επιρρέπεια στον αυτισμό. Επίσης, σε ελληνική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντοπίστηκαν τα ύποπτα γονίδια NLGN3 και NLGN4. Ωστόσο, ο αυτισμός είναι μια πολυγονιδιακή νόσος, γεγονός που καθιστά δυσχερές το έργο των ειδικών επιστημόνων.
Ο τρόπος σκέψης των ατόμων με αυτισμό δεν είναι κατώτερος αλλά διαφορετικός.
Το video αυτό έχει δημιουργηθεί από έναν Αμερικανό 30 ετών με διάγνωση αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας. Με το βίντεο αυτό μας ξεναγεί στον κόσμο του έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε με απλό τρόπο πως βιώνει την καθημερινότητά του……
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.