Στην ταινία «Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας» παρακολουθούμε έναν 16χρονο μαθητή να εξιστορεί μέσα από μια εργασία του για το μάθημα της Ιστορίας τις συνθήκες που οδήγησαν τον αδελφό του αλλά και τον ίδιο να ασπαστούν το νεοναζισμό. Στην ελληνική πραγματικότητα, μετά το πρόγραμμα... διάπλασης παίδων, «μαθήματα ελληνικής Ιστορίας» επιχειρούν να παραδώσουν οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής, σε μια νέα προσπάθεια ακροδεξιάς κατήχησης.
Στο πλαίσιο «Ημερίδας Εθνικής Αφύπνισης» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με θέμα την «Αλήθεια για το ‘21», το ρόλο του... καθηγητή αναλαμβάνουν ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, ο κατηγορούμενος για ξυλοδαρμό Ηλίας Κασιδιάρης, αλλά και ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι το περασμένο φθινόπωρο σε ομιλία του στην Κρήτη, ξεδίπλωσε τη σημαία με το έμβλημα της Χούντας.
«Το 1821 Σήμερα» θα «διδάξει» ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης θα είναι εισηγητής της θεματικής «Η αρχή του Αγώνα. Λησμονημένες στιγμές. Ανεξαρτησία». Ο Χρήστος Παππάς θα παρουσιάσει το «Μορφωτικό Ίδρυμα Α.Ι.Γ.Ι.Σ.», ενώ θα υπάρξουν και εισηγήσεις μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης υπό τους τίτλους: «Το κρυφό σχολειό», «Νεομάρτυρες και Εθνομάρτυρες του Ελληνισμού» και «Συγκαλύψεις και ψεύδη περί την τουρκοκρατία».
Η τελευταία πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των προπαγανδιστικών εκστρατειών του νεοναζιστικού κόμματος, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δωρεά τροφίμων μόνο σε Έλληνες, αιμοδοσία μόνο από Έλληνες για Έλληνες, "μαθήματα ιστορίας" σε παιδιά Δημοτικού και σε παιδικούς σταθμούς μόνο για παιδιά Ελλήνων και μαθήματα... καράτε για γυναίκες.
Επιστολή διαμαρτυρίας από την Κίνηση Ενάντια στο Φασισμό
Άμεση ήταν η αντίδραση της Κίνησης Ενάντια στο Φασισμό, η οποία κοινοποίησε επιστολή στη διεύθυνση του ξενοδοχείου President, στο οποίο και θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Στην επιστολή η Κίνηση στηλιτεύει την απόφαση να φιλοξενηθεί η εκδήλωση της οργάνωσης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για εκδήλωση που στόχο έχει τον προσηλυτισμό ακόμα και ανήλικων παιδιών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Κυρίες / Κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας σχετικά με την απόφασή σας να φιλοξενήσετε στο χώρο του ξενοδοχείου σας εκδηλώσεις της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και μάλιστα εκδηλώσεις που αφορούν στον προσηλυτισμό και ανήλικων παιδιών.
Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην Ημερίδα με τίτλο «Μαθήματα Ιστορίας - Η αλήθεια για το ‘21» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 στις 19:30 και στην οποία θα «διδάξουν» κύριοι όπως ο Χρήστος Παππάς, γνωστός για τις φιλοχουντικές του πεποιθήσεις, ο Ηλίας Κασιδιάρης, γνωστός για τη μισαλλόδοξη και βίαια δράση του, ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος, γνωστός για τις φιλοχουντικές, νεοναζιστικές και ρατσιστικές του πεποιθήσεις, αλλά και για τις καταδίκες του για βομβιστικές επιθέσεις στο παρελθόν.
Γνωρίζουμε πως η φιλοξενία οποιασδήποτε εκδήλωσης δε σημαίνει και την από πλευράς σας de facto υιοθέτηση της ιδεολογίας του φορέα που τις πραγματοποιεί, ωστόσο πιστεύουμε πως υπάρχουν πράγματα σημαντικότερα από τα κέρδη που ενδεχομένως σας αποφέρουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις και πως αυτό που καθορίζει τον καθένα μας δεν είναι άλλο από τις ίδιες του τις πράξεις.
Σκοπός μας δεν είναι η αναβολή της εν λόγω εκδήλωσης, όπως και καμίας άλλης εκδήλωσης στο χώρο σας καθώς, εφόσον σας το επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα σας απαγορεύσουν κάτι τέτοιο. Λάβετε όμως υπόψιν πως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε, στα πλαίσια του Νόμου, να αποδοκιμάσουμε τέτοιου είδους δράσεις. Για αρχή λοιπόν σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή, η οποία θα κοινοποιηθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για την κατανόησή σας και ευελπιστούμε πως από εδώ και στο εξής – ακόμη και αν επιθυμείτε να συνεχίζετε να λαμβάνετε έσοδα από παρόμοιες δραστηριότητες – τουλάχιστον θα λαμβάνετε υπόψιν σας και τις συνέπειες των πράξεών σας.
Τα μαρτυρικά χωριά δίνουν το δικό τους μάθημα μνήμης
Η άνοδος της ακροδεξιάς στις τελευταίες εκλογές έφερε ξανά στο προσκήνιο έναν πόλεμο που μαίνεται ακόμα... τον πόλεμο της μνήμης. Η στοχευμένη σύνδεση των εκλογικών αποτελεσμάτων της Χρυσής Αυγής με το παρελθόν των Καλαβρύτων και του Διστόμου -που αν και καλλικρατικοί δήμοι και περιλαμβάνοντες μια ευρεία περιοχή αμφότεροι- παρουσιάστηκαν από τα ΜΜΕ να νομιμοποιούν με την ψήφο τους τους πολιτικούς απογόνους των δολοφόνων τους, έφερε στην επιφάνεια μία συζήτηση για το αν το ιστορικό παρελθόν παραμένει ζωντανό, ποια είναι η ιστορία που διδασκόμαστε και ποιος προσπαθεί να την καπηλευτεί.
Το tvxs.gr ταξίδεψε στα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας, όπου συνομίλησε με επιζώντες των ναζιστικών θηριωδιών αλλά και νέους, σε μια έρευνα για τη μνήμη, τη λήθη και την ιστορική αλήθεια στη σύγχρονη Ελλάδα. Όταν οι νεοναζί «διδάσκουν» ελληνική ιστορία, τα μαρτυρικά χωριά δίνουν το δικό τους μάθημα μνήμης.
Στο Λύκειο του μαρτυρικού Διστόμου, ο Στέλιος Κούλογλου παρουσίασε στους μαθητές ένα ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα για τα ναζιστικά εγκλήματα στην πόλη τους, στα Καλάβρυτα, στον Χορτιάτη και το Άουσβιτς. Για πρώτη φορά τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με μια σκληρή ιστορική αλήθεια: δεν υπήρξαν μόνο Έλληνες θύματα αλλά και Έλληνες θύτες στο πλευρό των κατακτητών. Το γεγονός ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη έπαιξαν τα διαβόητα Τάγματα Ασφαλείας ξάφνιασε τους μαθητές , που όπως είπαν είδαν στο ντοκιμαντέρ πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στα βιβλία της ιστορίας που διδάσκονται στο σχολείο.
«Στο σχολείο μαθαίνουμε τα πράγματα επιφανειακά», θα πουν. «Ίσως να θέλουν να ξεχαστούν κάποια πράγματα και για αυτό να μην τα διδασκόμαστε, όπως αυτό με τη συνεργασία των Ελλήνων με τους Γερμανούς που είναι κάτι το αρνητικό», θα συμπληρώσουν. Τα παιδιά του Διστόμου μαθαίνουν την ιστορία της πόλης τους από τις μαρτυρίες των παππούδων τους, που επέζησαν της μανίας των Ες-Ες που την 10η Ιουνίου του 1944 εκτέλεσαν 228 Διστομίτες. «Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις την ιστορία ενός τόπου είναι να πας εκεί και να μιλήσεις με τους ηλικιωμένους αλλά και τη νεολαία. Να τους ρωτήσεις τι έχει γίνει και τι γνώμες υπάρχουν για τα γεγονότα. Άμα περιμένουμε από την ιστορία του σχολείου θα μαθαίνουμε απλά ημερομηνίες», θα πουν τα παιδιά.
Περισσότερες από 100 πόλεις και χωριά της Ελλάδας θυσιάστηκαν στο βωμό του ναζισμού κατά τους τελευταίους μήνες της γερμανικής Κατοχής. Αν και έχουν περάσει 70 σχεδόν χρόνια από τότε, οι επιζώντες κράτησαν άσβεστη τη μνήμη. Ίσως και να μην κατάφεραν ποτέ να ξεχάσουν. «Είναι σαν ένα μαχαίρι που γυρίζει στην πληγή. Είναι ένα μαράζι που θα το κουβαλάμε μέχρι να πεθάνουμε. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε τι έγινε», λέει στo tvxs.gr, o Σωτήρης Χαμακιώτης, του οποίου ο πατέρας εκτελέστηκε μαζί με το σύνολο του ανδρικού πληθυσμού των Καλαβρύτων, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943. «Αυτά που ζήσαμε είναι σαν ταινία. Αν δεν τα ζήσεις είναι δύσκολο να τα πιστέψεις», λέει από τη μεριά της η Βασιλική Γκουραμάνη που γλίτωσε μέσα από το κτίριο που οι Ταγματασφαλίτες εκτέλεσαν κι έκαψαν μέλη της οικογένειας της, ανάμεσα στους 149 συντοπίτες της, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944, στον Χορτιάτη. «Η αμάθεια και το να ξεχνάμε είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος», θα συμπληρώσει.
«Αν δεν μάθουμε το τι συνέβη, είναι βέβαιο ότι τα γεγονότα θα επαναληφθούν. Και η επανάληψη θα είναι τραγική. Για αυτό τα γεγονότα αυτά αν και περνάνε τα χρόνια θα πρέπει αν διδάσκονται στα σχολεία», θα πει ο Γιώργος Δημόπουλος, ο οποίος από τύχη στα 13 του δεν βρέθηκε στη λίστα των εκτελεσθέντων των Καλαβρύτων. «Η ιστορία είναι το μέλλον», τονίζει ο Άγγελος Καστρίτης από το Δίστομο, που είδε τη μητέρα του και τους παππούδες του άγρια δολοφονημένους από τους ναζί. «Πρέπει να μαθαίνουμε και να παραδειγματιζόμαστε από όσα έγιναν στο παρελθόν, για να μην γίνουν τα ίδια λάθη στο μέλλον», θα καταλήξει ένας μαθητής από το Λύκειο του Διστόμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.