Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Μάνος Ζαχαρίας: Ο ταξιδιώτης της μνήμης




Η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» παρουσιάζει τον σκηνοθέτη ΜΑΝΟ ΖΑΧΑΡΙΑ που μέσα από το έργο και τη ζωή του αποκαλύπτει μια ιδιαίτερη χρονιά για την ΕΛΛΑΔΑ και το εξωτερικό, το 1968.





Ο ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, στα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της κινηματογραφικής ομάδας του Δημοκρατικού Στρατού και μαζί με τον σκηνοθέτη και συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΒΑΣΤΙΚΟΓΛΟΥ γύρισαν την ταινία «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ».
Η μοίρα οδήγησε τον σκηνοθέτη δυο φορές στην ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ, την πρώτη για την εργαστηριακή επεξεργασία της πρώτης του ταινίας και τη δεύτερη για τα γυρίσματα της ταινίας «ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ».
Αυτή η δεύτερη φορά, το 1968, υπήρξε καθοριστική για τον σκηνοθέτη, αφού παρακολούθησε μια σημαντική στιγμή της ιστορίας, την είσοδο των σοβιετικών τανκς στην ΠΡΑΓΑ.
Ο ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ παρακολουθώντας από κοντά την ιστορική αυτή στιγμή, απογοητευμένος από την Δικτατορία που επιβλήθηκε στην ΕΛΛΑΔΑ, επιλέγοντας να ενταχθεί στο ΚΚΕ Εσωτερικού μετά τη διάσπαση του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ) όφειλε να επαναπροσδιορίσει την πορεία του. Μέσα από την περιγραφή της ταινίας του «ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ», ο σκηνοθέτης προβάλλει την ευθύνη του ατόμου στην καθημερινότητά του αλλά και στις ιστορικές στιγμές και φανερώνει το ήθος και την πίστη του δημιουργού στον άνθρωπο και στα ιδεώδη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.